Így nyerj időt!

 csak-csinald to do

Gyakran előfordul, hogy szeretnénk, hogy több órából álljon egy nap, mint 24 óra. Úgy érezzük, egyszerűen nincs mindenre kapacitásunk.
Van pár tippem, hogyan gazdálkodj jól az időddel: 

 1. Jegyzetelj!

  Vedd sorra, mi mindent teszel egy átlagos napon. Írj fel mindent, mellettük a rá szánt idővel. Ez az úgy nevezett tevékenységi napló. Sokat segít majd, hogy lásd, adott cselekvés hány percedet veszi igénybe ténylegesen, hol vannak lyukak a napi teendőidben és mikor csinálsz felesleges dolgokat. Könnyebb is neki kezdeni egy -egy teendőnek, ha látod, hogy igazából csak pár perc az egész.

 2. Készíts listát!

  Reggel írd össze a napi teendőidet. Állítsd őket fontossági sorrendbe! A legfontosabbal kezd -akkor is ha nincs kedved hozzá. Jó lesz túl lenni rajta, onnan pedig a többi lehet, már gyerekjáték. Még egy lényeges tényező: amíg egy teendőt nem pipáltál ki, addig ne kezdj bele a következő feladatba.

 3. Sok kicsi sokra megy

  Bontsd szét a teendőket. Legyen szó takarításról, selejtezésről, vagy akár írásról. Szánj rá napi x percet. 15-20 perc alatt is lehet haladni, jobban érzed majd magad a tudattól, hogy ma is tettél a végeredmény érdekében.

 4. Tervezd meg a heted

  Írd fel kipipálandó négyzetekkel együtt, hogy pl. heti 2x torna, heti 3x főzés, heti 2 blogbejegyzés, stb. Meglátod, milyen jó érzés lesz kipipálni. Zavarni fog, ha üres a négyzet, meg akarod majd csinálni. Akár tematikusan is lebonthatod napokra a hetet: pl. csütörtök legyen a csillogás napja és ekkor történjen a felmosás, a tükrök takarítása, stb. , szombat mondjuk a szabadságé, és ekkor pl. beiktathatsz egy internetmentes napot és minél több énidőt mondjuk olvasás, vagy szépítkezés formájában és így tovább

 5. Legyen rutin!

  Tervezz és ne feledd min. 21 napig folytasd az elkezdett gyakorlatokat, mert annyi idő kell, hogy a rutinoddá váljon

 6. Jelenben élni

  Mindig csak az adott nappal, héttel, ill. hónappal foglalkozz. Ne aggódj előre egy későbbi feladat, időpont miatt. Majd ráérsz akkor törődni vele, mikor eljött az ideje.

 7. Hűtőmágnes

  Készíts egy nagy A4-es, vagy A3-as lapot, aminek a közepére felírod az adott hónap nevét. Húzz belőle vonalakat, a számodra fontos területek kiemelésével. Ilyen lehet: család, karrier, egészség, személyes fejlődés, kikapcsolódás, pénzügy stb.
  Hasonlóan ehhez a képhez:

  csak-csinald-idő-cél

  Minden terület alá írd be, az adott hónapra tervezett tevékenységeket. Mint pl. 1x közös program a férjjel, 1x elmenni masszázsra, heti 1x (4 négyzet) jóga
  Rakd jól látható helyre a papírt -pl. a hűtőre. Úgy írd a kisebb-nagyobb célokat, teendőket, hogy közben képzeld el, milyen jó lesz kipipálni. Mert ha már rajta van a listán, muszáj lesz! 😉

  Válaszd ki azt az ötletet vagy azokat megoldásokat, amelyek neked leginkább tetszenek és hajrá, CSAK CSINÁLD! Meglátod, meg lesz az eredménye, sokkal hatékonyabb leszel, ha követed a fenti lépéseket!

  A fenti ötletek nagy része Oravecz Nóra workshopján hangzottak el, melyen pár napja vettem részt. Hamarosan beszámolok róla!

  Addig is jó tervezgetést!
  csak-csinald-idő
  Neked is van tipped? Örülök, ha megosztod velem!

  Ági

  képek forrása: flickr.com

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.