Hogyan szabadulj meg a szorongástól és érezd jól magad?

Magam sem értettem. Az történt a minap, hogy amikor megtudtam, hogy bejön a közvetlen főnököm mellém, hogy együtt dolgozzunk, megbeszéljünk ezt-azt, nagyon stresszes lettem. Több volt mint izgulás, pedig semmi, de semmi okom nem volt rá. Egyrészt tudom a dolgomat, és legjobb tudásom szerint teszem azt. Másrészt a főnököm sem egy harapós fajta. Egyszerűen nehezen bírtam elszakadni a gondolattól, hogy mi lesz, hogy lesz, miért, stb.

Nem féltem, de szorongtam.

Fantáziálni kezdtem és közben nem kérdeztem meg magamtól: ugyan mégis mi történhet?

Elrontok valamit és kiabál majd velem? Nem tudom a kérdéseire a jó válaszokat, rosszat mondok, vagy hibázok és kirúgnak? Annyi igaz, hogy ha néznek, akkor bizonytalanabbá válok, és igen, hibázok olykor (mint mindenki). A fentiekre azonban kb. semmi esély sem volt.

Én mégis elrontottam a saját kedvemet. Szinte egész napra. Meg a következőre, a találkozásig. Még a fejem is fájt. Legfőképp pedig egyáltalán nem tetszett a saját viselkedésem. Csak annyit tettem -a morgáson kívül- hogy próbáltam nem gondolni rá, elhessegetni a gondolatot is.

Aztán jól meglepődtem, de semmi sem történt aznap. Szépen dolgoztunk együtt, illetve egymás mellett a főnökömmel.

Ezután jött velem szembe egy könyv, melynek Szorongás helyett a címe. Már máskor is nézegettem a Panem kiadó Tantusz könyvek sorozatát. Azt éreztem, hogy el kell olvasnom, mit írnak, hogyan szabadulhatnék meg a szorongástól. Bele szeretnék merülni a témába, mert nem is igazán vagyok képben, magam lepődtem meg legjobban, hogy rám tört ez az érzés. A felismerés jó, de a segítség a továbbiakhoz jól jön. Az alcím fogott igazán meg: Hogy jól érezd magad.


Hiszen ez a fontos, jól érezni magunkat.

Akármit is csináljunk, nem számít, csak érezzük jól magunkat.

Az nem jó, ha szorongunk. Illetve bizonyos fokig nem okoz gondot, sőt segíthet is, de ha alaptalan a félelmünk, azt fel kell tudnunk ismerni és tennünk kell ellene.

 

A Wikipédia ezt írja a szorongás fogalmáról:

Időnként mindenki érez szorongást, feszültséget, nyugtalanságot, félelmet. Egy bizonyos szintig ez egészséges: fokozza a teljesítőképességet (pl. sportban, munkahelyen), és a szervezet, ha fenyegetést észlel, felkészíti a testet a menekülésre vagy éppen a szembeszállásra. Aki sosem, semmilyen helyzetben nem szorong, az beteg, pszichopata. Akkor válik problémává a nyugtalanságérzet, ha az élet minden területére átterjed, és általános érzéssé válik.”

 

A könyv felnyitotta a szemem, illetve megerősített a következőkben:

 • A gondolkodásmód és a szorongás összefügg

  ha pozitívan gondolkodunk, a szorongásunkat csökkenthetjük, megállíthatjuk, a negatív gondolatoktól még inkább szorongunk, rosszul érezzük magunkat.

 • A szorongás nem egyenlő a félelemmel.

  Itt megalapozatlan félelmekről van szó. (túlbecsüljük a dolog valószínűségét/ szörnyűségét/ alábecsüljük a képességünket, hogy szembe tudunk vele nézni) Ugyanakkor a szorongás teljesen normális emberi reakció.

 • Az elkerülő technika nem jó megoldás.

  Normális és érthető reakció lenne, hogy mondjuk lift helyett mindig gyalog menjünk, de növeli a szorongásunkat, hiszen esélyt sem adunk magunknak a változtatásra. Szembe kell néznünk a szorongásunkkal.


Rengeteg gyakorlatias tippet ad a könyv, mi az, amit tegyünk, mi az, ami segít:

 • Irányítanunk, uralnunk kell a helyzetet!

  Felismerni, és azt mondani, igen, lehet, hogy ez van, de megoldom. Nem vitázni az aggódással. Másként gondolkodni! Fantáziálás (mi lenne, ha) helyett a megoldandó problémára koncentrálni (miért, hogyan kérdésekre válaszolni). Majd elengedni (na és? kérdést feltenni magunknak)

 • El kell fogadnunk, nem vagyunk tökéletesek! ( senki sem az és nem is várják ezt el tőlünk) Legyünk inkább megfelelőek! A maximalizmus nehezíti a szorongás elleni küzdelmet.

 • El kell hagyni a szigorú önkritikát (nem vagyok elég jó, nem szeretnek)!

  Ismernünk kell és el kell fogadnunk önmagunkat, úgy, ahogy vagyunk. Észrevenni a jó tulajdonságainkat, az előnyöket. Megbocsátóbbnak kell lennünk magunkkal szemben. Az apró eredményeknek is örülnünk kell és meglátni a lehetőséget a fejlődésre.

 • Nem szabad félnünk, ki kell próbálnunk új dolgokat.

  Vállalni a kihívást, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodjunk. Az önbizalmunkat erősíti, a szorongásunkat csökkenti. Egy kis változtatás is sokat segít! Másik útvonalon hazamenni, új frizurára váltani, egy új gyümölcsöt kipróbálni. Bátrabbnak, magabiztosabbnak fogjuk érezni magunkat.

 • Figyeljünk oda magunkra!

  Legyen hobbink, étkezzünk élvezettel, mozogjunk, csináljuk azt, amit szeretünk! Minden nap tegyünk valami olyat, amit igazán önfeledten, örömmel teszünk! Mosolyogjunk, nevessünk többet!

 • Csináljunk közös programokat!

  Beszélgessünk a családunkkal, találkozzunk a barátainkkal, (ne engedjük, hogy mások szorongása minket is magával rántson)

 • Tudjunk nemet mondani!

  Így több időnk marad azokra, amik a legfontosabbak.

 • Kérjünk segítséget.

  Ez nem kudarc vagy gyengeség, inkább a magabiztosság jele. Nem vagyunk szuperhősök!

Ha változtatunk a gondolkodásmódunkon és a viselkedésünkön, azaz szembenézünk a félelmeinkkel ahelyett, hogy homokba dugnánk a fejünket, kezelhetővé tesszük a szorongásunkat.

 

A fenti példára visszakanyarodva tehát szorongás helyett néhány megerősítésre lett volna szükségem. Saját magamtól! :

Igen, itt lesz a főnököm is. Na és? Igen, lehet, hogy kérdezget majd, én pedig majd megválaszolom. Lehet, hogy figyel majd, de minden rendben lesz, meg tudom csinálni a feladatokat. Lehet, hogy hibázom, de majd javítom, megoldom.

Aztán az előnyét nézni pl. hogy nem leszek egyedül, tudok kérdezni, beszélgetni… Valamint mielőbb olyat tenni, amivel javítok a közérzetemen.

 

Én szorongás nélkül akarok élni.

Ma már kijelentem ezt, hiszen a könyvnek köszönhetően tudom, mit is jelent, amikor nincs alapja a gondolatmenetemnek, puszta fantáziálás az egész. Szorongtam. Szorongunk néha mind, de kezelnünk kell a helyzetet, felvenni a kesztyűt, tenni ellene.

Úgy gondolom a Szorongás helyett című könyv segíthet Neked is! Könnyed stílusban íródott, és a lényeg, hogy megkönnyíti az életed, ha követed a tippeket. A fentieken túl még számos hasznos tanáccsal lát el, valamint érdekes, elgondolkodtató tényekre hívja fel a figyelmünket.

Tisztán látunk majd és tenni akarunk.

Megszabadulni a szorongástól és igazán élni!

 

Te gyakran szorongsz? Mit teszel ellene? 

 

 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.