Hogyan éljük túl a karácsonyt? 3+1 tipp, hogy ne dőlj ki…

christmas-tree-1856343_1920
Egy valamit nem szeretnék, azt hogy a karácsony rohanással teljen.
Hogy elrobogjon úgy, hogy nem is igazán élveztük, mert a legfontosabb mozzanatokra tényleg csak egy maximum egy pillanat jutott, vagy mert fáradtak voltunk.

Szeretném nyugodtan, békésen nézni a gyertyalángot, és az izzók fényét. Beleszippantani a fenyő és mandarin illatba. Énekelni összebújva. Beszélgetni bort kortyolgatva.

Hogy kell még ünnepi vacsora szépen megterített asztalon és csillogó rend, tisztaság?

Ajándék nem bánnám, ha „csak” az lenne, hogy együtt vagyunk. Együtt a szeretteinkkel.
A csomagok a fa alatt jelképesek, apróságok egymásnak. Van köztük saját kézzel készített. Szívvel-lélekkel adott ajándék.

christmas-cookies-553457_1920

Én azt mondom a következő pár pontot tartsuk szem előtt, megelőzendő a karácsonyi rohanást, utolsó pillanatos idegeskedést

 • 1. Egyszerűsítés

  Ne essünk túlzásokba. Nem számít, ha nem frissen mosott a függöny, ha nem csillog a legszebben az ablak üvege, ha előfordul egy-két játék a nappaliban vagy porszem a polcokon. Nem kell a legbonyolultabb menüt kitalálni, főleg nem olyat, amit még nem készítettünk előtte. Válasszunk inkább jól beváltat és csak tegyük egy picit ünnepivé, mondjuk naranccsal, aszalt szilvával, valamilyen mártással, vagy díszítéssel, esetleg egy különlegesebb körettel. Ami fontos, olyan legyen, amit lehetőség szerint mindenki szeret. Kérjünk tippet, minek örülne az, akit szeretnénk megajándékozni, így nem kell olyan sokáig törni a fejünket. Csomagoljunk kreatívan, például nyomdázhatunk is egy sima barna papírra, rejthetünk papír gurigába is meglepetést. Akár ajándéktáskában is átadhatjuk/a fa alá tehetjük a meglepetésünket. Szokatlan, de nagyon szuper csomagolási tippeket találtam ITT

 • 2. Prioritás

  Üljünk le, gondoljuk végig mi a fontos. Együtt lenni? Élményeket gyűjteni? Élvezni a csendet/zenét/alkotást/ízeket/társasjátékot/…?

  Törődjünk azzal, ami leginkább megmelengeti a szívünket, amit semmi esetre sem hagynánk ki. Amit esetleg már év közben (esetleg az előző karácsonyi ünnepek után rögtön) felírtunk egy képzeletbeli listára, hogy majd idén!

  Legyen idő, arra, hogy karácsonyi zenét hallgatunk és közben nem csinálunk mást. Hiszen mikor máskor, ha nem most? Pucoljuk és együk közösen a mandarint. Készítsünk mézeskalácsot, ha másért nem, hát az illatáért.

  Alkossunk a kicsikkel: papírból hópelyhet, befőttesüvegből hógömböt, vagy csak egy szép dekorációt az asztalra. Kedves, egyszerű ötlet: ITT 
  Fessünk szódabikarbónából, keményítőből és vízből készült porcelángyurmára, amit aztán a fára akaszthatunk. Nyomdázzunk és adjunk ajándékkísérőként a csomagok mellé. Rajzoljunk, színezzünk, rakjuk ki mágnessel a hűtőre.

  Teremtsünk időt arra is, hogy egyedül kreatívkodjunk, ha abban örömünket leljünk. Üljünk le kicsit színezni, olvasni, bekuckózni egy kényelmes székbe egy pohár forró csokival, vagy teával, töltődni….

  20161212_130110

 • 3. Előredolgozás, felkészülés

  Ha az első pontban foglaltakat (nagymosás, nagytakarítás, több fogásos menü) nem bírod kihagyni, akkor tanácsom: dolgozz előre, csináld meg, amit csak tudsz, hamarabb és karácsony előtt pár nappal már biztosan elég lesz csak egy kisebb rendrakás, gyors ráncba szedése a lakásnak. A menüt illetően is készítsd elő, amit lehet, 24-én csak mehessen a sütőbe a főétel, a torta vagy desszert pedig már simán a hűtőben pihenhet 1-2 nappal a kóstolás előtt.

  Készíts listákat. Írj fel mindent, mit szeretnél elvégezni, melyik napra tervezed, kinek milyen ajándékot szeretnél venni, stb. Pipálj ki, amennyit csak tudsz. De! Nem baj, ha mindent nem sikerül! Nem lehet minden tökéletes. Hangsúlyoznám újra a második pontot, vagyis : foglalkozz azzal, ami igazán fontos Neked!!!

  Nyomtatható karácsonyi tervező és ajándékkísérő: ITT
  Plusz Urban-Eve blogon is, sok-sok szuper és hasznos ötlet mellett: ITT

 • +1. Figyelj magadra!

  Ahogy fent írtam már, szakíts időt magadra is, mert pihenni is kell. Plusz a sütés-főzésben, figyelj arra, hogy te is egyél-igyál! Ne sütit és szaloncukrot kapkodj be éhgyomorra, hanem mondjuk nagyszerű téli gyümölcsök közül vegyél néhányat magadhoz. Majszolgass aszalt vörös áfonyát, egyél egy gyors és finom gránátalmás/mákos/ diós zabkását. Hogy legyen erőd és ne dőlj ki…!

1268081_758588364158596_1339785811_o


Kitartást és jókedvet kívánok a készülődéshez!

 

Ági

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.