10 legfontosabb dolog, amit ne felejts el Anyaként

Anya vagyok, egy majdnem 2 éves, hihetetlenül jó, mosolygós, huncut kisfiú anyukája.

Bár vannak terveim, elképzeléseim a közeljövőt illetően, most a vele töltött órák teszik ki a napjaim fő részét. Ez így van jól, élvezem ezt a csodás érzést, boldoggá tesz, hogy anya lehetek. Boldogság ő és az együtt töltött idő, rengeteget tanulok is tőle.
Fogadd szeretettel a következő 10 +1 gondolatot, amit talán néha elfelejtünk, pedig nem kellene!

10 legfontosabb dolog, amit ne felejts el anyaként:

1. Az első TE vagy!                                  

Nehéz, nagyon nehéz , hogy a “Ki a legfontosabb számodra” kérdésre ne a gyermekünket , vagy a párunkat feleljük, de magunkat kell az első helyre rakni! Fontos, hogy minden ember csak annyi szeretetet tud adni, amennyire magát szereti! Gondold végig a következőt: a repülőgépen, ha vészhelyzet adódik, saját magadra kell először tenned az oxigénmaszkot! Saját magadat kell először megmentened, hogy segíthess másoknak!                                                                                                   

2.Kérdezd meg őt!                  

Egész kicsiként is már hagyhatjuk dönteni: melyik pólót vegyük fel a pirosat vagy a fehéret?, kis kanállal vagy nagy kanállal szeretnél enni? stb. Gondolj csak bele, ha mindig döntenének helyetted, Te hogy éreznéd magad? Ha nagyobb, hagyd, hogy meséljen, bátorítsd! “De jó, hogy van véleményed, mesélj még róla! “A “miért”-re is a legjobb válasz lehet, hogy visszakérdezel: “Szerinted miért lehet így?”                                                                                                                                                         

3.Minden ember egy tiszta lappal indul.        

A gyermekünk tiszta A4-es lapját nagyrészt mi szülők töltjük meg. Egész életére hatással lesz rá, amit mondunk neki, sőt az is, ahogy mi szülők egymással beszélgetünk előtte. Fogalmazd pozitívan a mondataidat. Nincs “ az a baj, hogy”, és kerüld a “nem” szót is. Bátorítsd, hogy megtanulja ne adja fel, dicsérd, hogy erős, magabiztos legyen és legyen önbizalma. Szeresd, támogasd őt! Éreztesd vele, hogy ő egy kincs, egy ajándék, köszönd meg, hogy van ő neked, nektek.

 

4.Élvezd!                                                                                

Élvezd az apró örömeket! Nézd gyerekszemmel a világot! Lépjetek együtt a pocsolyába! Ne siess! Álljatok meg és mutasd meg neki, hogy a virágokat meg lehet szagolni, a pitypangot el lehet fújni, milyen szépen lobog a zászló és milyen kicsi a hangya. Integessetek az árnyékotoknak! Ismertesd meg vele a környezetet, a természetet. Legyen, legyetek, ha lehet, mezítláb! Induljatok el néha játékok nélkül a játszótérre, a parkba vagy a közeli erdőbe. Rajzoljatok kézzel vagy faággal a homokba, keressetek kavicsokat, amiket nagyság szerint vagy szín szerint sorba rendeztek. Építsetek homokvárat vagy kavicskupacot, a közepébe pedig rakjatok falevelet vagy ágat. Szedjetek gesztenyét, tobozt,..! Nagyot lehet azon is kacagni, hogy leesik a kalap a kicsi fejéről a hintában, vagy elvisz valamit a szél..

 

5.Énekelj!                                                                      

Megnyugtat vagy elaltat, vagy csak jó kedved lesz neked és neki is! Számára a Te hangod a legszebb a világon!                                               

 kezakezben.jpg

6.Használd a varázserődet!                                      

Anya vagy! Néha csak Anya kell! Egy ölelés, egy gyógypuszi, egy ügyes voltál puszi , dicséret, simogatás. Nincs is annál jobb, mint összebújni, még álmosan, kócosan, rekedt hangúan vagy napközben bármikor. Öleld meg ahányszor csak tudod, vagy kérj egy ölelést, egy puszit! Ne mondd soha, hogy majd később, még ezt és ezt megcsinálom… eljön hamar az idő, mikor már nem hagyja, nem kéri majd! Az elalvás is könnyebb ha anya ott van, elérni a haját, és hallgatni a hangját. Énekelj, mesélj neki, ne csak alvás előtt! Mesélj bármit, ami eszedbe jut. Figyel, issza a szavaidat. Figyelj rá, hogy bármikor hozza a könyvét, beleülhessen az öledbe, hogy mesélj neki. Emellett találj ki mesét neki, kezdetben mesélj az ő napjáról, majd lehet egy autó, egy állat, bármi más a főszereplő. Mesélj neki sokat a Te gyermekkorodról is. Fontos vagy neki, sokáig a legfontosabb! Te is hagyd a házimunkát néha, mert a “ jó anyukáknak rendetlen lakásuk és boldog gyermekeik vannak!” 🙂                                                                                    

7. Az ígéreteket tartsd be.                                                              

A kicsik még nem értik, hogy 10-kor, meg szerdán,.. de ha azt mondod neki, vacsorára otthon leszel, akkor azt tartsd be. Ha azt mondod, még letörlöm az asztalt, azután jövök játszani, akkor tegyél így! Tőle is elvárod, hogy ha megbeszélitek, hogy az ebéd után peluscsere következik majd mese és alvás, akkor ez legyen a program, Te is ha mondasz neki valamit, akkor csináld is úgy! Azért is mert példát kell mutass és azért is mert ha az ígéreteidet betartod az az önbecsülésedet segíti!                                         

8.Nagyon nem mindegy, hogyan reagálsz!                                                  

Már megtörtént, elesett, eltörte, leejtette, stb. nem tudsz már rajta változtatni.. Nyugtasd meg, mondd, hogy nem baj, vagy üsd el egy poénnal, nevessetek egy jót. Figyelemelterelés és humor – gyakran csak ez a kettő segít. Felesleges a hangos szó, a megdorgálás, a harag. Kérdezd meg magadtól: számít ez (hogy eltört, v. leesett)? Érdemes rá energiát pocsékolni? Hiszen, ha kiabálsz, veszekszel, csak még nagyobb sírás az eredménye , ehelyett lehet jó móka a közösen felseprés is inkább utána. Mindig Te vagy a felelős azért, hogyan reagálsz! És ez 90%-ban megváltoztatja a végeredményt!                                                                                                                                                

9.Dönts gyorsan!                                                                        

A lényeg , amit tudnod kell, hogy nincs rossz döntés. Amíg nem döntesz, stresszelsz, ingerült vagy, ha megszületik a döntés, végre megkönnyebbülsz, figyelhetsz másra. Mert akárhogy is, nem mindig sül ki jó abból, ha egyszerre több dolgot csinálunk. A fontossági sorrend kialakítása és az hogy előbb fejezd be, amit elkezdtél, célravezetőbb és hatékonyabb. Ha komolyabb dologgal kapcsolatban nem tudsz döntést hozni -pl. menjen-e bölcsibe a gyerkőc-, akkor írd fel az érveket két oszlopba, mi szól mellette, mi szól ellene.                                                                                                                                            

10.Hallgass a megérzéseidre!                                                            

A sok igazi jó tanács és “jó tanács” mellett a mai anyák sokat bújják a netet, a fórumokat, az “okos” cikkeket, a kérdéseikre választ keresve. Mi van akkor, mikor mást mond a védőnő, a doki az anyukád és az anyós? Megnézed a neten, mit írnak. És akkor, ha még eddig nem voltál, akkor aztán még jobban összezavarodsz. Hiszen nem lehet megmondani, mit csinálj, a gyerekek különbözőek. A Te gyerekedet Te ismered a legjobban! Csináld úgy, ahogy jó nektek! Érezni fogod, mit kell tenned. És ahogy fent írtam, rossz döntés nincs. Ha valamit nem jól csinálsz, akkor is érzi majd a gyerkőc, hogy jót akartál, te pedig tanulsz belőle és legközelebb másként teszel.                                                                                                                                                                                            

+1: Nem csak Anya vagy!

Ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Visszautalva az első pontra, Te vagy az első! Te is fontos vagy! Szánj időt magadra. Bátran bízd rá apukára, mamára a kicsit, ő is jól érzi majd magát és örül majd, hogy egy frissebb vagy újabb élményekkel teli anyukát kap vissza. Kell, hogy időt találj magadnak a hobbidra, egy kis csavargásra a barátnőiddel és egy kis egyedüllétre is. Reggel kelj korán, így még a kicsi ébredése előtt jut időd magadra is. Nyújtózkodj, képzeld el a napot, olvass, és tornázz kicsit. Nem kell rögtön egy órával hamarabb kelni mint a gyerek szokott, kezdd kicsiben, pár perc magadra és meglátod jobban indul majd a nap!

 
kezkez.jpg

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.