Tanulj tőlük

Úgy gondolod, tanítanod kell a gyermekedet, hogy okos és ügyes legyen. Fordítsuk most meg és vegyük szemügyre,Te mennyi mindent tanulhatsz a kisgyermekedtől! (vagy a kisgyerekektől) :
 dsc02133.jpg
13 + 3 dologamit érdemes megtanulni a kisgyermekektől: 

1.NEM-et mondani


Egy felnőtt sokszor esik abba a hibába, hogy nem tud nemet mondani. Persze a kisgyerek sokszor dacból mondja, hogy nem. De ami minden esetben igaz: egy kisgyerek őszinte! Megmondja, ha nincs kedve, ha nem tetszik vagy ha nem ízlik neki. Mi udvariaskodunk, ő nem. Ő nem habozik, nem kertel, nem szépít. Megmondja, ha valamit NEM akar. Ő nem mosolyog mindig, csak arra, aki megérdemli, egyszerűen érzi, hogy valaki tényleg kedves, vagy csak kedveskedni próbál. Ő nem játsza meg magát, nem játszik szerepet.

 

2.Felismerni az érzéseket, levezetni a feszültséget.


Egy kisgyereknek ez nem kérdés, ő mindig azonnal reagál. Ő nem nem mutogat másra, nem hibáztatja a másikat, ő egyszerűen csak sír, kiabál, vagy csap egyet, ha valami nem sikerül. Levezeti a dühét. Ez így van jól. Nem csinál úgy mintha jól lenne, nem mosolyog erőltetetten, ha közben fáradt. Nincs köztes út: ha jól érzi magát, nevet, ha valamije fáj vagy valami nem jó, akkor sír.

 

3.Elégedetten tükörbe nézni


Egy kisgyerek sosem kritizálja magát a tükör előtt. Nem mondja, hogy furcsa az orrom, nagy a pocakom. Nincs baja azzal, ahogyan kinéz. Sőt, mosolyog magára! Ő elégedett magával. Szereti a hangját, azt, hogy viszi őt a lába, hogy egyre gyorsabb, ügyesebb. Teszi, amit tenni akar, úgy, hogy közben nem akar megfelelni senkinek. Csak jól érzi magát a bőrében. Nincs önbizalomhiánya. Szereti magát. Vigyáznunk kell rá, hogy ez így is maradjon. Dicsérni őt. És közben megtanulni tőle az egyik legfontosabbat: Szeresd magadat!

 

4.Önfeledten szórakozni

Neki játék minden és minden játék. Nap mint nap. Belemerül és nem szereti, ha kizökkentik. Nem foglalkozik az idő múlásával, semmi más nem létezik számára csak a játék. Bármiből képes játékot csinálni. Hagyjuk őt, engedjük, hogy kiélje kreativitását és élvezze a játékot. Mi se legyünk mindig komolyak. Engedjük el néha magunkat. Találjuk meg, azt, amibe igazán bele tudunk merülni és kikapcsolni. Rajzoljuk, színezzünk, olvassunk. A gyerekkel pedig készítsünk figurát gesztenyéből vagy mutassunk nyuszit két ujjunkkal és kövessük az árnyékát, labdázzunk, fussunk versenyt, bújócskázzunk. Nevessünk– önfeledten.

1tanuljtole.jpg

5.Figyelni


Egy kisgyerek folyamatosan figyel. A tanulás iránti szomját mindenki megirigyelhetné. Ő nem csak néz, ő lát. Mindig mindent. A legkisebb bogarat vagy azt amit éppen neki háttal állva készítesz. Minden érdekes számára. Minden új neki és ő mindent  meg akar ismerni. Felderíteni. Megfogni, érezni, kipróbálni. Ő mindig figyel, akkor is ha nem neki beszélsz, ha suttogsz. Hall és ismétel. Néz és utánoz. Meg akarja tanulni mindazt, amit a körülötte levők már tudnak. A részletekre is figyel. Ő mindig észreveszi, ha valaminek megváltoztattuk a helyzetét. Mindig jelzi, ha másképp akarjuk mesélni a történetet, mint korábban.  Ha másik cipőt választasz a sétához mint általában, vagy ha új ízt keversz az ebédjébe.

dsc02119.jpg

6.Előítéletek nélkül élni


Felnőttként hányszor belefutunk, hogy ítélkezünk, pedig nem tudjuk az okokat, a miérteket, az előéletet. Egy kisgyereknek nem számít, hogy milyen ruhában játszik a másik, vagy mennyire drága az új játéka, a babakocsija, nem foglalkoznak a másik bőrszínével sem.  Keresik az ismerkedésre a lehetőséget, legyen az ember, állat vagy növény. Még ha ijesztő is kicsit az adott állat, vagy csúnyább a virág, nem ítélkeznek, bátran közelednek felé.

 

7.Nem csak próbálni, hanem csinálni


12.jpg

Egy kisgyerek irtó bátor. Ő nem fél, hogy elesik, csak elindul, megy, szalad.  Ha kell, újra próbálja. Ő nem gondolkozik azon, hogy meg merje-e kérdezni, csak megteszi. Ő nem megpróbálja elvenni, ő ha elhatározta, akkor elveszi. Nincs számára veszélyes ismeretlen. És felesleges nekünk ijesztgetnünk őt, hogy el fogsz esni (mert akkor nagyobb eséllyel így is lesz).


8.Hinni


Egy kisgyerek hisz a mesékben, a csodákban. Elhiszi, amit mondanak neki. Ezért már kiskorban nagyon fontos megtanítani számára a pozitív szóhasználatot. Elmondani sokszor, hogy ügyesen csinálta, okosan mondta. Fontos ez a későbbiekre nézve, hogy higgyen és bízzon magában. Fontos mesélni róla, hogy mindent elérhet, amit csak szeretne és amit kitalál magának, azt véghez viheti, meg tudja csinálni.
A gyermekek egyébként úgy gondolják: nincs lehetetlen. És sokszor el is érik azt, amit mi esetleg úgy gondoltunk nem sikerül majd, nem fogja tudni (ne mondd hogy nem tudja megcsinálni, biztasd és ne csak egyféle megoldásban gondolkozzatok).
A felnőttek gyakran nem mernek álmodni, mert nem hisznek –szinte semmiben. De főleg magukban nem. Pedig ha kitűzöl egy célt, akkor elérheted. Merni kell nagyot álmodni. Nem jó az az elképzelés, hogy csak olyat tűzünk ki magunk elé, ami könnyen sikerülhet, bízzunk magunkban, többre vagyunk képesek, mint gondolnánk!

Akár azt hiszed, hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.” (Henry Ford)

 

9.Kitartónak lenni


Egy kisgyerek nem adja fel. El akarja érni a célját. Küzd érte.  Ha kicsit is, de halad előre: Ügyesen kúszik előre a kiszemelt játékért. Ha valamit mondani akar, de még nem beszél és nem értik, próbálja, ismétli, újra és újra, míg végül kitalálják és rábólinthat mosolyogva. Fekvő pozícióból kevesebb mint egy év alatt állásba küzdi fel magát és járni tanul.  Nem csak próbálkozik, hanem addig -addig csinálja, amíg el nem éri a célját. Mert aki kitartó, az mindig elér sikereket. 

123.jpg

 

10.Hamar talpra állni és tanulni a hibákból

Ha elesik, feláll. Megtörli esetleg a kezét és megy tovább. Nem néz körbe, vajon ki látta. Nem süti le a szemét, hogy jajj, most mi lesz. Lehet, hogy sír kicsit, de leginkább az ijedtség miatt. Ha megérinti a forró sütőt, legközelebb már nem teszi majd.  Mindig hamar talpra áll és tanul a kudarcokból. A sikerhez pedig éppen ez kell. A gyakorlás és a hibáinkból, kudarcainkból való tanulás.

 

11.A legjobbra törekedni


A felnőttek sokszor azt mondják, jó ez így. Egy kisgyerek nem törődik bele, ha neki nem sikerül, úgy, ahogy ő azt elképzelte. Ő nem akar hasonlót. Ő nem akar rosszabbat. Ő az általa elgondolt legjobbat akarja. Nekünk is tudnunk kell(ene) hogy van választásunk. Persze mindig lehet kifogásokat találni. Csak nincs értelme. A legjobbat érdemeljük. Ha látjuk, hogy nem afelé tartunk, változtassunk. Ne rekedjünk meg és ne fogadjuk el, hogy nekünk ez jutott. Ne féljünk a változásoktól. Gyermekünk szárnyait se törjük le sohasem, biztassuk, támogassuk őt, hogy igenis, elérheti a vágyait.

“A jó a legjobb ellensége.” (Stephen R. Covey)

dsc02172.jpg

 

12.Élvezni a jelent


Ő nem rágódik az előző nap történésein és főleg nem foglalkozik a jövővel. Ő nem akar boldog lenni, ő az! Ő észreveszi az apró örömöket.  Bármi mosolyt csalhat az arcára.  Örül a pocsolyáknak, gyönyörködik a zászlókban, percekig néz egy hangyát, vagy játszik egy faággal. Örül, ha felfedezi, hogyan tud zenélni a kezével és a szájával, vagy hogy el tud fújni egy gyertyát. Élvezi, hogy lépcsőzhet vagy kavicsokat dobálhat a vízbe. Bármilyen felfedezés boldoggá teszi, vagy bármiből játékot talál ki.  Egy valamit többször is kipróbál, újra és újra, mindig lelkesen. Közben észreveszi a környezet reakcióját: az emberekét, a folyamat végeredményét. Ha nem jön rá a miért-re egyszerűen megkérdezi. Érteni akarja. Még jobban megismerni. Nem mások elvárása mozgatja őt, csak saját kíváncsisága és lelkesedése.
A hétköznapi dolgokban észreveszi, meglátja az élet csodáit. Nem foglalkozik a körülményekkel, csak élvezi azt, ami van, ott, ahol vannak. Nem törődik a holnappal. Nem halogat semmit, igyekszik minél inkább kihasználni az adott napot. A mában él.

“Kétféleképpen élhetünk le egy életet: élhetünk úgy, hogy semmit sem gondolunk csodának, vagy élhetünk úgy is, hogy mindent csodának tekintünk.” (Einstein)

 

13.Önzetlenül szeretni

Egy kisgyerek nem trükközik, nem agyal azon, vajon mit kap a szeretetéért cserébe. Ő csak szeret. Elvárások nélkül. Bár sok felnőtt is úgy tenne, hogy nem azért adna valamit, mert közben ő is kapni akar cserébe érte valami mást. 
Ő szeret Téged, azért, aki vagy. Amiért olyan vagy, amilyen vagy. Neki nem kell tökéletes anya/apa legyél,csak legyél önmagad. Csak legyél ott és foglalkozz vele, legyél jó szülő. Ha őszinte vagy vele, ha kimutatod hogy szereted, bármit is tegyél, számára te vagy a legjobb! Ő mindig érzi, ha szeretik és ő is igazán ki tudja mutatni a saját szeretetét.

1235.jpg

 

Tanulhatunk még számtalan dolgot a kisgyermekektől.

Tanítanak minket a türelemre(hiszen sokszor hangzik el egy nap a “még egyszer” ), tanítanak arra, hogy énekelni jó és az éneklés stresszoldó, megnyugtatja a kicsit és a szülőt is (énekelünk nekik elalvás előtt, meg napközben, meg séta során,… – bármikor “kéznél” van. ) és megmutatják azt is, milyen sok mindenen lehet nevetni, mennyi vicces helyzet van ( nevethetünk, amikor lyukas egy zokni, ha táncolunk egy bottal, vagy például amikor ő másképp értelmezi, hogy “fúj, bogár!” és megfújja azt 😀 )

 

Összegezve  a fentieket: a legfontosabb hogy őszinték legyünk.

A gyerekek is abból tanulnak igazán, amit tőlünk látnak. Nem elég mondani, mert ha az ellenkezőjét teszed, nem ér semmit. Nem szabad megjátszani magunkat, nem baj, ha sírni látnak néha. Úgy is megérzi és nagyon jól tudja a gyermek, hogy tényleg minden rendben van, vagy csak úgy mondod. Őszintén nézz magadba és szeresd magadat. Akkor tudod őt is még jobban szeretni és a szeretetedet kimutatni. És ez számára a legfontosabb.

Ne tanítsd, csak mutass példát, és legyen elég időd rá, hogy megismertesd vele a környezetét.20151005_083342.jpg

Fedezd fel vele újra az élet apró csodáit.

Tanuljunk egymástól!

 

 

 

Írta: Deák-Ember Ágnes

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük